Sevärdheter i DublinDublin erbjuder många sevärdheter

Som en stor sightseeingstad finns det många sevärdheter som lockar turister till den irländska huvudstaden varje år. Som en gammal stad, rör sig många av Dublins sevärdheter kring stadens vikingarötter och tumultfyllda historia, såväl som irländsk konst på något av stadens underbara museum och gallerier.

Trinity College & Book of Kells

Trinity College Dublin, också känt som University of Dublin, grundades 1592 och är det äldsta universitetet på Irland. Campus, som ligger mitt i stadskärnan och är en stor turistattraktion består av massiva stenbyggnader och kullerstensgångar och har en gammaldags, kollegial atmosfär. En av de främsta turistattraktionerna vid Trinity College är utsmyckade Book of Kells, en gammal bibel skriven av munkar. Book of Kells visas i långa rummet i gamla biblioteket på Trinity, som med sina höga graverade träbokhyllor är en turistattraktion i sig själv. Inträdespriset är 85 SEK och inkluderar entré till långa rummet för att se Book of Kells och flera utställningar i biblioteket.

Guinness Storehouse

Guinness Storehouse är en av de mest populära sevärdheterna i Dublin. Detta är ett massivt museum dedikerat till den kända irländska ölsorten Guinness, och det är hit törstiga turister går för att lära sig allt om bryggningsprocessen och denna ölsorts historia. Dublin Guinness Storehouse består av sju våningar som berättar historien om Guinness, bryggningsprocessen och Guinness världskända märke. Besökare får också två smakprover, och en chans att lära sig konsten att hälla upp ett glas Guiness. Turen avslutas på 7:e våningen i Gravity Bar med 260-graders utsikt över Dublin. Inträde för vuxna kostar 125 SEK.

St. Stephen’s Green

St. Stephen's Green har fått namn efter den första kristna martyren och det här är en vacker park för allmänheten som ligger i Dublins stadskärna, nära Grafton Street, ett populärt shoppingområde. St. Stephen's Green var från början ett sumpmarksområde och ändrades till början på en stadspark år 1663 och är därför en extremt historisk sevärdhet i Dublin. Genom åren har St. Stephen’s Green spelat intressanta roller i Dublins historia, och användes även som skyddsfästning av den irländska medborgararmén under Påskresningen 1916. Fusiliers Arch, en massiv stenport, restes som en entré till parken år 1907. Inträde är gratis.

Christchurch Cathedral

Denna gamla vikingakyrka påbörjades cirka 1030 e. Kr. Och visar upp häpnadsväckande medeltida arkitektur. Turister som besöker denna sevärdhet får inte bara se katedralens imponerande interiör, utan får även tillträde till kyrkans skattkammare som innehåller silver och skatter, samt den spöklika underjordiska kryptan från 1100-talet. Inträde för vuxna kostar 56 SEK.

Irlands Nationalgalleri

Konstfanatiker kommer att älska Irlands Nationalgalleri, ett konstmuseum med en fantastisk samling av både irländska och europeiska målningar, särskilt den italienska barocksamlingen och den holländska mästarsamlingen. Nationalgalleriet ligger på Merrion Street i ett historiskt georgianskt distrikt och det utgör en avkopplande eftermiddags undanflykt från regnet. Särskilt nämnvärd är Yeatssamlingen, som inkluderar målningar av en av Irlands mest framstående målare, Jack B. Yeats. Inträde är gratis.